Marcel Páleš Správy

Benefičný koncert Prístavu nádeje: Je čas na zmenu sociálneho postoja

Benefičný koncert „Žijeme spolu“ prostredníctvom módnej prehliadky vozičkárov rúca mýty o ľuďoch s hendikepom. Prístaváci chcú originálne motivovať verejnosť k zmene sociálneho postoja.

Ilustračný obrázok k článku Benefičný koncert Prístavu nádeje: Je čas na zmenu sociálneho postoja
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Prístav nádeje, ktoré v Banskej Bystrici prevádzkuje chránenú dielňu – Tréningové centrum pre hendikepovaných v podobe Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav pri príležitosti 1. roka osláv organizuje 1. októbra o 18. hodine benefičné podujatie s názvom „Žijeme spolu“. Jeho súčasťou bude aj jedinečná módna prehliadka spoločenských šiat vozičkárov „Elegancia bez bariér“ a oceňovanie ľudí za dobrovoľnícku činnosť “Zrnká pomoci”, a to pod záštitou primátora Banskej Bystrice Petra Gogolu.

Žiadne ideálne tváričky bez vrások

„Áno, ešte prednedávnom sme hľadali mladé dievčatá a ženy, ktorí sa nechcú skrývať. Zastávam totiž názor, že ľudia s hendikepom sú nositeľmi tých istých ľudských práv ako všetci ostatní, ako ľudia bez hendikepu, len s istým obmedzením. Zdravotným. Preto nevidím dôvod na to, prečo sa pekne neobliecť a nevyraziť niekde do spoločnosti,“ hovorí predsedníčka OZ Prístav nádeje, Marcela Václavková Konrádová.

Organizácia nehľadala tváričky bez vrások s mierami 90:60:90 a netrvala ani na veku „tínedžeriek". Verejne totiž prezentovala, že každá žena je nádherná a na veku, postave a ani hendikepe vôbec nezáleží. O to viac zostala organizátorka benefície potešená, keď sa medzi prihlásenými objavil i mladý muž, vozičkár. Jediným kritériom pri výbere účinkujúcich bola vnútorná vyrovnanosť so sebou samým, chuť a nebojácnosť.

„Predsa len, ide o prvú prehliadku svojho druhu a na Slovensku sme v otázkach predsudkov a bariér ešte v plienkach. Napokon sama som osoba s hendikepom a stretávam sa s rôznymi postojmi spoločnosti na moju adresu. Aj preto som sa s Prístavákmi, ľuďmi s rôznych druhom zdravotného postihnutia, rozhodla priniesť spoločenskú udalosť, ktorá vytvorí ideálny priestor na otvorenosť a rovnosť,“ konštatuje ďalej predsedníčka združenia Václavková Konrádová.

Čas na zásadnú zmenu sociálneho postoja

Akcia nie je o obliekaní a ani modeloch. Odev je však akýmsi „nástrojom“ na to, aby sa ľudia s hendikepom ľahšie priblížili k širšej verejnosti a možno aj k politikom. „Je to jedna z ciest, ako ľuďom priblížiť problematiku osôb so zdravotným postihnutím, pretože si myslím, že je čas na zásadnú zmenu sociálneho postoja,“ uvádza Václavková Konrádová.

Ako ďalej prezradila predsedníčka združenia, ani nájsť dievčatá nebola ľahká cesta. „Ľudí s hendikepom je, žiaľ, medzi nami dosť, choroba a úrazy číhajú na každom kroku, vek a ani pohlavie si nevyberajú. Avšak je len málo ľudí, ktorí sú so sebou a svojou životnou situáciou vyrovnaný natoľko, aby sa dokázali postaviť pred publikum,“ opisuje Václavková Konrádová.

Speváčka Kristína a krst kníh

Na návštevníkov však okrem módnej prehliadky čaká aj vystúpenie speváčky Kristíny a krst dvoch kníh. „H(a)ndikep pod čapicou“ s podtitulom „Aj my vieme piecť…“ je z rúk 22 ročnej slečny s Downovým syndrómom, ktorá sa v chránenej kaviarni s knižnicou Prístav zúčastnila intenzívneho kurzu sebaobsluhy vrátane pečenia a je výsledkom jej snaženia a napredovania.

Zbierka básni „Láska bez bariér“ je spoluautorskou knižkou predsedníčky OZ Prístav nádeje a vozičkára Martina Bernadiča. Výťažok z predaja poputuje práve na podporu ľudí so zdravotným postihnutím a činnosť Tréningového centra pre hendikepovaných.

Organizátori aj preto veria, že benefičný koncert „Žijeme spolu“ bude ideálnym priestorom na prekonávanie predsudkov, či už svojich vlastných alebo tých všeobecne spoločensky platných. Viac na www.pristav-nadeje.eu alebo www.facebook.sk/pristavnadeje

Foto: ilustračné

Benefičný koncert Žijeme spolu: Prehliadkou vozičkárov rúca mýty o ľuďoch s hend
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM